“Amice, eşti… idiot?”

Situația e următoarea: a apărut un document prin care, în 13 (!) iulie a.c., USL  “este de acord, în principiu” cu desființarea DNA, ANI, Curții Constituționale și CNSAS. Stupefiantul document a fost dat publicității astăzi, 26 iulie a.c.

Tehnic, el cuprinde o pagină care reprezintă acordul și are în spate alte 15 cu un titlu amplu: “Lista obiectivelor structurilor membre ale Consiliului Național al Societății Civile (CNSC) propuse viitoarei guvernări”. Care va să zică, o petiție. Și ce se cere în ea? Spicuim:

“desfiinţarea structurilor de poliție politică de tip stalinist” adică CCR, DNA, ANI și CNSAS!

Modificarea Constituției în așa fel încât Președintele României să poată fi suspendat “de către cetățeni printr-un milion de semnături”. Restul de 10, 15, 17 sau 20 de milioane (că nici acum nu știm câți mai suntem, apropo!) nu contează!

“ judecătorii, procurorii șefi, procurorul general, adjuncții procurorului general și avocatul poporului trebuie aleși de către cetăţeni”

“ în fiecare organ sau structură de putere și administrativă […]  să fie incluși 2-3 reprezentanți ai Societății Civile, experți și profesioniști în materie , care să formeze un birou de avizare a tuturor deciziilor și măsurilor cu caracter general”

“desfiinţarea Grupului de Dialog Social și înlocuirea sa cu un Consiliu Academic Civic Cultural și Spiritual sau CNSC”

“administrarea stațiunilor de odihnă să fie făcută de către sindicate, iar stațiunile de tratament să fie administrate de către organizațiile de pensionari, deoarece ei le-au construit”(sic!)

Și tot așa, cale de 12 pagini, că restul de 3 sunt semnături! Textul este savuros prin exprimările de tip: “asigurarea calității în toate ramurile de activitate” şi stilul care aminteşte pe alocuri de Robespierre cu repetiţia obsesivă a substantivului „cetăţeni”.

Cum era și firesc, presa a sărit cu întrebările de bază. Iar semnatarii s-au grăbit să răspundă, că bate referendumul la uşă şi Băsescu la fereastra Cotroceniului.

Dar s-au grăbit cam tare. Bunăoară, (mult prea!) tânărul premier zice, “dezesperat”, că e o tâmpenie, că el a semnat o pagină în care e de acord să țină seamă de niște chestii, dar nu de așa ceva și că nu știe de nicio listă. Adicătelea, când a semnat, n-avea nicio listă în spate blestematul de acord.

Zău? Păi, în pagina de-o semnași scrie așa: USL ”este de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse” de CNSC. Iar documentul citat așa se cheamă: Lista obiectivelor etţetera! A, nu-i asta lista?! E alta? Foarte bine, dă-ne-o pe cea bună.

Nu era nimic în spatele acordului când ți-l băgară sub nas să-l semnezi?! Ai semnat ca primarul fără să ai habar ce?! Dă afară canalia care ți-a adus hârtia la mapă!

Ai citit și totuși ai semnat cu gândul că, fie ce-o fi, dacă ăștia te șantajează că trec de partea suspendatului, trebuie să faci ceva să-i păstrezi de partea ta?! Înseamnă că ești iresponsabil.

Ai citit, ai fost de acord, ai semnat și acum speri  că, dacă arunci fumigena expirată cu “e intoxicare”, o să fii crezut?!

„Amice, ești…idiot!”