Incă nu ne-am revenit din uimire, așa că s-ar putea să nu fim astăzi prea coerenți. Mă refer la noi, cei care am stat ieri, 3 iulie, cu ochii pe ecranele televizoarelor sau ale computerelor unde știrile se actualizau cu viteză aducând amănunte uluitoare.
Care va să zică, pe scurt, în câteva ceasuri de caniculă și nebăgare de seamă, Senatul , Camera Deputaților și Avocatul Poporului au fost decapitate. In locul titularilor au apărut figurile noii puteri.
In locul lui Vasile Blaga, al doilea om în stat e Crin Antonescu. Adevărul este că bietul George Crin Laurențiu Antonescu nu mai avea răbdare. Da’ cât să rabzi?! In sfârșit, mai cu japca, mai cu forța a pus mâna pe un scaun de primă mărime, primul pas către scaunul de la Cotroceni. Acum se pregătește de asaltul cel mare care-l va propulsa în casa Mariei de Edinburgh și a lui Ferdinand cel Fidel.
In locul Robertei Anastase, celebra blondă cu probleme la matematici, a ajuns în fruntea Camerei Deputaților un anume domn Zgonea. Acesta, șef al deputaților PSD, se face cunoscut printr-un blog cu numeroase greșeli de scriere și prezența frecventă la televiziune. Pentru că nu era suficient, va rămâne în memoria publică pentru multă vreme grație unei ziceri antologice și anume: “(Blaga și Anastase) Pot să sesizeze și pe mama Curții Constituţionale”. Cu alte cuvinte, “ Mama lu’ Curtea Constituţională, dacă vine Blaga şi Roberta la matale, goneşte-i, că noi ne jucam frumos şi ei nu ne lasă !”
Avocatul Poporului a devenit de aseară blajinul prof. univ. dr. Valer Dorneanu care înlocuieşte astfel pe prof. univ. dr. Gheorghe Iancu. Câte ceva despre Avocatul Poporului aflăm de pe prima pagină a site-ului: “Eficacitatea Avocatului Poporului în realizarea menirii sale constituţionale depinde de doi factori foarte importanţi, şi anume: personalitatea celui care îndeplineşte o asemenea demnitate şi modalitatea în care această instituţie este percepută de societate.” Despre cum devii avocat al poporului aflăm însă din altă parte şi anume din Telegramele lui Caragiale:
„D. președinte al Consiliului
București
Avocat public Pamfil mort subit. Raportându-mă la depeșa confidențială de azi noapte, cu respect stăruesc a se numi în postul rămas vacant persoana știută, de care acuma garantez.
p. Prefectul de X…
Directorul Raoul Gregoraschco.
Pentru toate aceste schimbări numai naivii mai pot cere argumente. Şi, mă rog, de ce argumente?! “Cu cine se învecinează URSS? Cu cine vrea!“ Aţi uitat? Aşa repede?! Atunci să vă fie de bine.
3 iulie 2012. Prima zi din restul vieţii noastre.